Biosfärparker
I centrala Lidköping skapas nu två biosfärparker – tillfälliga grönytor som erbjuder trivsamma, sociala miljöer för invånare och samtidigt gynnar pollinerande insekter.
Från tomtmark till grönskande mötesplatser
De nya parkerna anläggs på två tomter där det tidigare funnits bebyggelse. Istället för att låta marken stå tom och grusad i väntan på framtida beslut, omvandlar vi den till något som både människor och natur har glädje av.
Här ligger biosfärparkerna
Platserna är Fjärilen 9, i hörnet av Wennerbergsvägen och Östbygatan, samt Ekorren 8 på Gamla Kållandsgatan i Lidköping.
Biologisk mångfald, återbruk och rörelse i fokus
I parkerna planteras växter som främjar biologisk mångfald, särskilt för pollinatörer. Vi använder främst lokalt återbrukat material och utnyttjar ytorna för att mellanlagra och driva upp växter som senare kan flyttas till andra delar av staden, exempelvis skolor och parker. Parkerna kommer även att utformas för att uppmuntra lek, rörelse och möten mellan människor i olika åldrar.
Flexibla och tillfälliga lösningar
Allt i parkerna är tillfälligt och förändras över tid. Inga träd planteras direkt i marken, utan sätts i krukor, och vi bygger inga fasta konstruktioner. Parkerna kan finnas kvar i fem till tio år innan tomterna eventuellt bebyggs.
Ett samarbete för en hållbar stad
Lidköpings kommun är del av Unesco Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle, ett av världens modellområden för hållbar utveckling. Arbetet görs tillsammans med Biosfärföreningen och målet är att skapa en attraktiv, hållbar och välkomnande stad.
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Sidansvarig: strategiskplanering@lidkoping.se